Lapsille liikaa digiä joka suunnasta

12.02.2023

Pelejä ja videoita puhelimella ja tabletilla, seikkailua somessa, suoratoistopalveluista ohjelmia ja leffoja, erilaisilla pelikonsoleilla ja tietokoneella pelailua ja tietokoneella koulussa digimateriaalien avulla oppimista liki päivittäin. Kuulostaako tutulta?

Iltasanomat uutisoi tällä viikolla kuinka lukuisat ulkomaiset tutkimukset ovat osoittaneet selkeän yhteyden alle 12-vuotiaiden lasten ruutuajan ja lisääntyneen aggressiivisuuden, käytöshäiriöiden, ahdistuneisuuden, masennuksen, impulsiivisuuden ja keskittymisongelmien välillä. Lisäksi useissa tutkimuksissa on voitu todeta liiallisen ruutuajan lisäävän ADHD-oireita lapsella. Suomessa lasten ja nuorten ADHD diagnoosien määrä on viime vuosina kasvanut. Voisiko lisääntynyt ruutuaika, jatkuvan syötteen tuottama informaatioähky olla yksi osasyy lasten ja nuorten lisääntyneeseen oireiluun?

Mutta vastuu ei ole pelkästään koululla tai varhaiskasvatuksella. Vastuu lapsen ruutuajasta on myös vanhemmilla ja huoltajilla. 

Mielestäni tutkimustietoon nojaten meidän tulisi muovata peruskouluamme niin, että se tukisi lapsen neurotyypillistä kehitystä. Minua, 29-vuotiasta nuorta naista kutsutaan digisukupolveen kuuluvaksi, vaikka vasta 3.luokalla olen ensimmäistä kertaa ATK-luokkaan marssinut ja harjoitellut tietojen tallennusta levykkeille eli rompuille. Nykyisin lapset saavat jo varhaiskasvatuksessa pelata oppimispelejä ja koulussa fyysisiä kirjoja ollaan korvattu digimateriaaleilla. Luokanopettajana ja äitinä kaipaan kohtuullisuutta digivouhotukseen. Kyllä lapset oppivat vähän myöhemminkin. Annetaan heille hetki enemmän aikaa kehittyä ja kasvaa.

Mutta vastuu ei ole pelkästään koululla tai varhaiskasvatuksella. Vastuu lapsen ruutuajasta on myös vanhemmilla ja huoltajilla. Lapset kyllä viihtyvät kynän ja paperin, askarteluiden tai puuhakirjojen parissa pitkän tovin, aina ei tarvitse puhelinta tai tablettia tyrkätä ensimmäisenä kouraan, vaikka sen helppous saattaa helposti kiireisen arjen keskellä houkuttaakin. Kyse on opitusta tavasta, josta lapsi voi myös oppia pois. Lasten aivot kyllä mukautuvat muutokseen.

Kirjoitus on aiemmin julkaistu myös Uusimaassa 12.2.2023 sekä Suomenmaassa 13.2.2023.