Koulutukseen panostaminen on tulevaisuusteko
Hallitusneuvottelut ovat käynnistyneet ja moni kasvatus- ja opetusalan ammattilainen odottaa kuumeisesti, miten käy koulutuksen ja opetuksen rahoituksen, niiden joihin luvattiin olla koskematta kovista säästöpaineista huolimatta. Koulutuksen rahoituksesta on leikattu viime vuosikymmenen aikana huomattavasti ja se näkyy jokaisella koulutusasteella. Mikäli haluamme panostaa tulevaisuuden osaajiin, tulee meidän myös tehdä merkittäviä panostuksia koulutukseen, sen jokaiselle asteelle, aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluun.
Koulutuksen rahoituksesta leikkaaminen näkyy esimerkiksi peruskoulujen käytännön arjessa yhä suuremmassa mittakaavassa. Siinä, missä ennen pihisteltiin kevätlukukaudella liimapuikoista ja uusien vihkojen jakamisesta, ollaan nykyrahoituksen tason vuoksi tultu siihen tilanteeseen, ettei edes ennen itsestäänselvyytenä pidettyihin oppimateriaaleihin ja oppikirjoihin ole välttämättä varaa. Hyvin yleistä on, että samoja oppikirjoja käytetään vuodesta toiseen ja ne ovat usein yhteiskäytössä rinnakkaisluokkien kanssa. Tämä tilanne on hyvin yleinen pääkaupunkiseudulla ja ilmiö on valitettavan tuttu nykyisin myös kotikaupungissamme Porvoossa. Oppikirjoista ja -materiaaleista ei ole varaa tinkiä, varsinkaan aikana, jolloin lasten ja nuorten lukutaidosta ollaan huolissaan.
Koulutusleikkauksien moniulotteiset vaikutukset nimittäin näkyvät vielä vuosienkin päästä.
Koulutuksesta leikkaamalla tai jättämällä lisäpanostuksia tekemättä on turha ihmetellä, miksei varhaiskasvatuksen kriisi helpota, erityisopettajapula ratkea, oppimistulokset lähde nousuun tai väestön koulutusaste nouse toivotulle tasolle. Tilanteen ollessa jo nyt näinkin kriittinen, voimme me kasvatusalan ammattilaiset vain toivoa, että koulutuslupaukset pitävät paikkansa, eikä koulutuksesta tosiaan leikata. Koulutusleikkauksien moniulotteiset vaikutukset nimittäin näkyvät vielä vuosienkin päästä. Koulutukseen panostaminen on aina investointi meidän tulevaisuuden tekijöihin ja siten myös Suomen tulevaisuuteen. Lisäpanostuksia toiveikkaana odotellen.